29 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEPrincipalele cauze ale acneei la femeile trecute de 30 de ani

Principalele cauze ale acneei la femeile trecute de 30 de ani

Traim cu preconceptia ca acneea este o problema a adolescentei, cu toate astea multe femei mature, trecute chiar de 30 de ani, se lupta in continuare cu cosurile.

 

Editia americana a revistei Prevention citeaza un studiu publicat in Journal of Drugs in Dermatology care explica principalele cauze ale acneei in randul adultilor.

 

Hormonii masculini

 

Una dintre cauzele aparitiei cosurilor la femei tine de nivelul hormonilor masculini, precum testosteronul. Prezent si in corpul femeiesc, secretia in exces a testosteronului favorizeaza ingrasarea pielii prin productia de sebuum. Pe acest fond, bacteriile care cauzeaza inflamatii ale pielii si cosuri se inmultesc si cauzeaza un aspect adolescentin nu tocmai flatant pentru femeile mature. Excesul de testosteron duce si la pilozitate sporita. Daca ati observat ca va creste par prin zone unde nu ar trebui, spre exemplu perciunii nu se opresc la nivelul urechii si se prelungesc pe obraz, ar fi bine sa consultati un medic endocrinolog.

 

 

Aerul poluat

 

Mediul urban abunda in praf si in particule poluante provenite mai ales de la autoturisme. Acestea afecteaza tenul si patrund prin porii pielii, inflamand diverse zone ale fetei. Este de la sine inteles ca nu puteti parasi orasul si sa va mutati undeva intr-un mediu mult mai putin poluat, dar aveti mare grija la igiena pielii si la ingrijirea ei. Totodata, exista mai multe crème dar si fonduri de ten care actioneaza ca o bariera intre piele si mediul exterior. Pentru a alege crema sau fondul de ten potrivit, consultati un dermatolog sau o cosmeticiana.

 

Alimentatia necorespunzatoare

 

Expresia – Suntem ceea ce mancam! – s-a raspandit rapid in societatea contemporana, veridicitatea ei putand fi dovedita inclusiv prin analizarea tenului propriu. Potrivit specialistilor care au intocmit studiul publicat in  Journal of Drugs in Dermatology, alimentele bogate in carbohidrati, precum paine, pastele si dulciurile, declanseaza un raspuns inflamator al pielii, favorizand astfel aparitia acneei.

 

Stresul

 

La o persoana mereu ingrijorata si agitata, nivelul cortizolului, denumit neconventional hormon al stresului, creste semnificativ. In cazul problemelor de piele, cortizolul actioneaza aproximativ la fel ca testosteronul, declansand productia de sebuum la nivelul tenului si al scalpului care duce, la randul ei, la aparitia acneei.

 

Obiceiuri tactile nesanatoase

 

Unele femei, chiar fara sa isi dea seama, isi ating des fata. Ba mai mult, studiul citat arata ca si telefonul mobil poate crea mediul propice aparitiei cosurilor, pentru ca avem tendinta de a-l lipi de obraz in timp ce vorbim la el. Astfel, de la mainile care nu pot fi vesnic perfect curate, la parul care se ingrasa invariabil, grasimea si bacteriile ajung si pe chipurile noastre care vor gazdui dizgratioasele cosuri.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: